Början på ett musteri

Musteriet från Gubbholmen Trehörningsjö

Namnet på vårt musteri kommer från en idé från våra barn. Gubbholmen är en liten holme som ligger i sjön vid vår fastighet i Kyrkbyn,  Trehörningsjö. Där tillbringade vi många timmar badande med barnen när de var små.

Fastigheten är makens farfars hem som vi fick möjlighet att köpa av en kusin 2009. Vi har renoverat bostadsfastigheten och flyttade in 2012. Att odla och förädla bär och grönsaker har alltid legat oss varmt om hjärtat.

Hösten 2019

Den hösten fick vi mycket äpplen från sönerna. Då tog vi kontakt med en kvinna som mustade, tyvärr så hade hon trappat ner p g a sjukdom, men om vi ville fick vi komma dit och sköta mustningen själva med handledning från henne. Då väcktes tanken om ett eget musteri så sensommaren 2020 köpte vi in en enklare utrustning för att göra äppelmust. Tanken var att musta barnens äpplen och till privatpersoner som ville göra must av sina äpplen.

Efterfrågan var dock mycket större än vad vi hade kunnat ana. Vi fick äpplen från de som inte ville ta reda på dem själva så den must vi fick ut av det började vi sälja på den lokala Macken och via annonser på Facebook .

I oktober började trädgårdsäpplena ta slut samtidigt fick vi fler och fler förfrågningar om vi kunde leverera must. Frågan var hur vi skulle möta den efterfrågan? Så vi beslöt oss för att kontakta en odlare i Skåne för att köpa äpplen. Samtidigt investerade vi i bättre utrustning, vi skickade in en ansökan och fick en så kallad utvecklingscheck från Regionvästernorrland.

Jakten på återförsäljare gav resultat

Då började vi söka återförsäljare. Vi fick kontakt med en lokal gårdsbutik med självplock. Det blev en flygande start, efterfrågan var mycket större än vad vi kunde drömma om. Under hösten utökade vi vårt nätverk i Ö-viks kommun. Under 2021 så har vi utökat vårt nätverk ytterligare till Västerbotten. Vi har spännande idéer som vi får berätta mer om senare.

Helene rensar äpplen som sedan går vidare till musttillverkning.

Loke 1,5 år diggar farmors äppelmust.

Min nya fantastiska arbetskamrat Sandra Viklund i färd med att sila äppelmusten efter pressning🍏🍎

Svärdottern Kicki tvättar äpplen. Hon har titeln ”quality manager” för dagen🍏

Barnbarnet Svea diggar farmors äppelmust🍎

Avnjuter lilla Tove farmors äppelmust. Hon blir galen om man tar flaskan av henne🍏🍎